Vedums Allmänna idrottssällskap

Att vara aktiv och röra på sig är bra för hälsan, det vet nog de flesta. I Vedum finns mycket att engagera sig i både vad gäller idrott och kultur. Den som har en extra förkärlek till fotboll kan med fördel bli medlem i Vedums Allmänna idrottssällskap (VAIS). Det är dock inte bara fotboll som ryms inom verksamheten då den har breddats över åren. Tidigt ägnade man sig åt både fotboll och allmän idrott. Idag spelas det fotboll inom ramen för fotbolls- och ungdomssektioner men VAIS har också sektioner för bordtennis, dragkamp, friidrott och styrkelyft. Fler än 300 idrottare är aktiva och klubben som sådan har ungefär 700 medlemmar.

Vedums Allmänna idrottssällskap har funnits ända sedan år 1932 och den första fotbollsplanen, som heter Nordvalla, invigdes år 1938. En tid senare byggdes den plan som idag är A-planen. Man såg också till att där finns omklädningsrum, kontor och klubblokal, med mera. Att spela fotboll är konditionskrävande, vilket man inte kan säga om roulettspel på Roulettekasinon, de enda likheterna mellan de båda spelen är att båda inkluderar en boll eller kula samt att det kan vara lika spännande att se om bollen går in på plan som att se vart kulan stannar på roulettbordet. Det finns flera olika varianter av roulette, vilket också gäller fotboll, men inte i Vedum. Där spelar man fotboll på vanligt vis.

Med tiden utökades VAIS område i Vedum och i samband med klubbens 50-årsjubileum stod den byggnad klar som idag betraktas som hela verksamhetens hjärta. Det byggdes till både en C-plan och en D-plan, samtidigt växte organisationen och man bildade sektioner för olika idrotter och kommittéer för ekonomiska och praktiska göromål. Bordtennisen har egna lokaler och där finns en dragkampbana liksom ett motionsspår för den som vill ta en joggingtur. För den som är aktiv inom det administrativa eller bara vill ha en paus finns där också en uteservering.