Vad är Vedum?

Vedum är en tätort belägen i Vara kommun i Västergötlands län. År 2010 var invånarna runt 900, idag är de ungefär 2000. Denna by växte upp runt tågstationen som öppnades år 1866 då järnvägen Uddevalla-Vänersborg-Herrljunga kom till. Byns kyrka, Laske-Vedums kyrka ligger i norra delen av byn.

Invånarna i Vedum menar att de bor mitt i världen, då det bara är upp till 70 minuters resväg från Vedum till Göteborg, Falköping, Borås och flera andra större städer. Således är det en lämplig plats att besöka eller bo på för den som älskar närheten till naturen men ändå vill ha nära till större städer.

Något som är intressant och unikt för Vedum är att det är det enda stället i Sverige som har en folkvald borgmästare som givits i uppdrag att representera invånarna och tätorten. Det är tydligt att Vedum vill utvecklas och växa, samtidigt som de tar vara på sin historia och den vackra naturen som de omringas av.

Vedum kök & bad är de allra flesta bekanta med eftersom det är en stor leverantör av just kök och bad till hela landet, och detta företag startade alltså i Vedum och finns kvar där än i dag.

Trots att Vedum är en liten tätort finns där en blandning av matbutiker, en skoaffär, en modeaffär som även säljer parfym och en musikaffär.

Vill man besöka Vedum för en weekend eller en veckas semester kan man hyra in sig i rum på “Ingrids Hus” för bra pris. Husdjur är också välkomna. På så sätt kan man med enkelhet få uppleva Vedum och vem vet, kanske vill ni komma åter eller till och med stanna kvar? Vedum behöver fler invånare, fler som bor, arbetar och konsumerar i tätorten. I Vedum kan man förvänta sig varmt välkomnande, god service och vacker natur samt intressant historia.