Friluftsliv i Vedum med omnejd

Motionsspår

I Vedum finns ett fint motionsspår som är perfekt för vardagsmotionären. Spåret, som sköts om av Vedums AIS, heter Nordvalla och är 2150 meter långt. Nordvalla är ett elljusspår med belysning fram till klockan 21.00 på kvällen. Terrängen är mestadels flack och lämpar sig särskilt bra för begynnande och äldre motionärer. Skogen runt spåret passar utmärkt för promenader, och med lite tur kanske du får syn på ett vildsvin.

Landsvägscykling

Trakten runt Vedum är flack med ett öppet landskap och få jobbiga uppförsbackar, vilket gör en cykeltur över ‘slätta’ (slätten) mycket njutbar även för den ovana motionären. Varför inte ta med barnen på en tur med matsäck?

Vandra i gamla pilgrimers spår

Passa på att njuta av sköna kulturlandskap och andas in medeltida historia tillsammans med friskluften. Genom Vara kommun passerar en mycket anrik pilgrimsled som nu har återskapats. Leden är uppdelad i tre sträckor som var och en löper från Lödöse, som på medeltiden var en viktig hamnstad och knutpunkt vid Göta älv. Målen är Göteborg, Vänersborg (tidigare ända till Edsleskog och vidare mot Nidaros i Norge), och Skara. Just leden mellan Lödöse och Skara är cirka 147 km lång och sträcker sig genom Vara kommun.

Under medeltiden var vägen mellan Lödöse och skara en av Sveriges viktigaste handelsleder för import och export. Historiska platser med runstenar, gravhögar och domarringar kantar därför vägen. Var beredd på att få uppleva uråldriga kyrkoruiner, medeltida gårdar och broar, ja till och med en uråldrig avrättningsplats om du väljer att vandra längs leden. Närmast att ta sig till leden är i närheten av Lekåsa, Bitterna eller Larv.

Fågelskådning

Det finns gott om skyddsvärd natur i närheten av Vedum. För den fågelintresserade kan Rösjö mosse, nordväst om Hornborgasjön vara av intresse. Många fåglar som annars är skygga trivs i den avskilda miljön, och den hotade havsörnen är vanligt förekommande i området. Andra fynd är tranor, ljungpipare, orre och grönbena.

Rösjö mosse är ett naturreservat. Tänk på att följa de föreskrifter som gäller. Stövlar är ett måste.